Skip to main content

Computer Basic MCQ

Computer Basic MCQ

MULTIPLE CHOISE QUESTION



1. In order to tell Excel that we are entering a formula in a cell we must begin with an operator such as:
    A. $
    B. @
    C. Equal Sign (=)

Answer: C. Equal Sign (=)


2. In application software (MS Excel), there is __________ immediately below the title bar.
    A. Standard toolbar
    B. Scroll bar
    C. Menu bar

Answer: C. Menu bar


3. This is not a function category in Excel
    A. Data Series
    B. Text
    C. Logical

Answer: C. Logical


4. Excel can display up to __________ fields of a data form.
    A. 16
    B. 32
    C. 64

Answer: B. 32


5. Excel uses another name for the database. It is called:
    A. Listing
    B. Organizer
    C. List

Answer: C. List


6. Which of the following is not a valid data type in Excel?
    A. Number
    B. Character
    C. Label

Answer: B. Character


7. In Excel, each sheet in a workbook is displayed as
    A. Tab
    B. Marker
    C. Down Pointing Arrow

Answer: A. Tab


8. Which area in an Excel window allows entering values and formulas?
    A. Menu bar
    B. Title bar
    C. Formula bar

Answer: C. Formula bar


9. The file responsible for starting MS Excel is
    A. MS.EXCE
    B. EXCEL.EXE
    C. MS.EXE

Answer: B. EXCEL.EXE


10. Which sign is used to specify a cell range?
    A.  : (colon)
    B.  / (slash)
    C.  * (asterisk)

Answer: A.  : (colon)


11. What is an Excel:
    A. A Document
    B. A Graphic Program
    C. A Spreadsheet

Answer: C. A Spreadsheet


12. In Excel, _________ contains one or more worksheets.
    A. Template
    B. Workbook
    C. Active cell

Answer: B. Workbook


13. What is the file extension of MS Excel 2003 document:
    A. xls
    B. Txt
    C. xlsx

Answer: A. xls


14. Melissa was a __________ macro virus:
    A. Microsoft Excel
    B. Internet
    C. Microsoft Word

Answer: C. Microsoft Word


15. In which grouping, the formatting of text is done in Word?
    A. Tables, Paragraphs, and Indexes
    B. Paragraphs, Indexes, and Sections
    C. Characters, Sections, and Paragraphs

Answer: C. Characters, Sections, and Paragraphs


16. Microsoft Word is an example of a/an:
    A. Operating system
    B. Input device
    C. Application software

Answer: C. Application software


17. The internet has also known simply as:
    A. Nat
    B. Nft
    C. Net

Answer: C. Net


18. TCP/IP is a:
    A. Network Hardware
    B. Network Software
    C. Protocol

Answer: C. Protocol


19. OSI stands for:
    A. Open System Interface
    B. Open System Interconnection
    C. Out System Interface

Answer: B. Open System Interconnection


20. What is the full form of ROM?
    A. Read-only memory
    B. Read-on memory
    C. Read on memory

Answer: A. Read-only memory


21. What is the full form of RAM?
    A. Random-access memory
    B. Read-access memory
    C. Real all memory

Answer: A. Random-access memory


22. What is the full form of VDU?
    A. Video display unit
    B. Visual display unit
    C. Virtual display unit

Answer: B. Visual display unit


23. Graphics for word processor is:
    A. Clip Art
    B. Highlight
    C. Execute
    D. Run

Answer: A. Clip Art


24. Which among the following is folder:
    A. Floppy Disk
    B. Magnetic Drum
    C. DVD
    D. None of these

Answer: D. None of these



Comments

Popular posts from this blog

Object Oriented and Relational Database

Object Relational and Object-Oriented Database What Is Object Relational Database? An object-relational database (ORD) is a database management system (DBMS) that’s composed of both a relational database (RDBMS) and an object-oriented database (OODBMS). An object-relational database acts as an interface between relational and object-oriented databases because it contains aspects and characteristics from both models. Object-oriented database (ORD) serves two main purposes: It connects the divide between relational databases and the object-oriented modeling techniques that are usually used in programming languages like C#, Java and C++. It bridges the gap between conceptual data modeling techniques for relational and object-oriented databases like entry-relationship diagram (ERD) and object-relational mapping (ORM). What Is Object Oriented Database? An object-oriented database is organized around objects rather than actions and data rather than logic. Therefore, an object database is a d...

What is the monitor? How many types and what is it? Details about CRT, LCD and LED monitors.

मॉनिटर क्या है? कितने प्रकार का होता है और क्या होता है? सीआरटी, एलसीडी और एलईडी मॉनिटर के बारे में विवरण। मॉनिटर क्या है? = मॉनिटर वह पार्ट्स है जो कंप्यूटर सिस्टम के साथ टीवी जैसा दिखता है। मॉनिटर कंप्यूटर सिस्टम का एक बहुत ही महत्वपूर्ण आउटपुट डिवाइस है। इसे डिस्प्ले डिवाइस के नाम से भी जाना जाता है। कंप्यूटर पर हम जो भी कार्य करते हैं उन्हें इस मॉनिटर के माध्यम से देखा जा सकता है, इसलिए मॉनिटर को विजुअल डिस्प्ले यूनिट कहा जाता है। मॉनिटर अलग-अलग साइज में आते हैं जैसे- 14 इंच, 15 इंच, 17 इंच, 19 इंच आदि। (Image by - Google Images) मॉनिटर कितने प्रकार के होते हैं? = रंग प्रदर्शन के आधार पर मॉनिटर्स को दो श्रेणियों में विभाजित किया जा सकता है। 1) मोनोक्रोम मॉनिटर (Monochrome Monitor), 2) कलर मॉनिटर (Color Monitor) । *  वर्तमान में मोनोक्रोम मॉनिटर का उपयोग शायद ही ध्यान देने योग्य है। अब हर जगह कलर मॉनिटर का इस्तेमाल किया जाता है। 1) मोनोक्रोम मॉनिटर (Monochrome Monitor) = इस प्रकार का मॉनिटर केवल सादा-काला चित्र प्रदर्शित करता है। वर्तमान में मोनोक्रोम मॉनिटर बहुत कम उपयोग होता ...

Normalization Types in DBMS

Normalization Types in DBMS First Normal Form (1NF) A relation will be 1NF if it contains an atomic value.  It states that an attribute of a table cannot hold multiple values. It must hold only single-valued attribute. First normal form disallows the multi-valued attribute, composite attribute, and their combinations. Example: Relation EMPLOYEE is not in 1NF because of multi-valued attribute EMP_PHONE. EMPLOYEE table: EMP_ID EMP_NAME EMP_PHONE EMP_STATE 14 John 7272826385, 9064738238 UP 20 Harry 8574783832 Bihar 12 Sam 7390372389, 8589830302 Punjab The decomposition of the EMPLOYEE table into 1NF has been shown below: EMP_ID EMP_NAME EMP_PHONE EMP_STATE 14 John 7272826385 UP 14 John 9064738238 UP 20 Harry 8574783832 Bihar 12 Sam 7390372389 Punjab 12 Sam 8589830302 Punjab Second Normal Form (2NF) In the 2NF, relational must be in 1NF.  In the second normal form, all non-key attributes are fully functional dependent on the primary key  Example: Let's assume, a school can ...